$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR BLOGŠta trebate znati prije nego ugradite solarne panele?

Šta trebate znati prije nego ugradite solarne panele?

Ako ste razmišljali o dodavanju solarnog sistema u svoj dom, niste sami.

Za mnoge vlasnike kuća, odluka da koriste solarnu energiju je proces iz dva dijela.

Prva je finansijska strana: hoće li se investicija na kraju isplatiti i smanjiti ili eliminirati račune za struju? Pod pretpostavkom da je odgovor potvrdan, onda ste spremni da zaronite u drugi — i praktičniji — dio procesa.

Kako da dobijem kvalitetne solarne fotonaponske panele i da ih u moj dom instaliraju profesionalci od povjerenja?

Evo odgovora na neka osnovna pitanja za početak:

  • Kako solarna energija radi?
  • Da li je moj krov dobar za solarnu energiju?
  • Da li su svi solarni paneli slični?
  • Da li paneli rade u svim klimatskim uslovima?
  • Da li solarni paneli zahtevaju mnogo održavanja?
  • Da li se solarni paneli lako oštećuju?
  • Koje vrste garancija dolaze sa mojim sistemom?

Kako solarna energija radi?

Više panela je povezano u solarnu mrežu. Kada sunčeva svjetlost udari u panele, energija se pretvara u upotrebljivu električnu energiju. Vaš dom troši električnu energiju koju proizvodi sistem. Solarni niz se povezuje na lokalnu mrežu, tako da dobijate struju kada paneli ne proizvode dovoljno ili nikakvu električnu energiju. Mreža također pohranjuje sav višak solarne energije koju proizvedete i, kroz „neto mjerenje“, osigurava da dobijete kredit za svu električnu energiju koju vaš sistem stvori, bilo da je potrošite odmah ili pošaljete u mrežu i iskoristite kasnije.

Da li je moj krov dobar za solarnu energiju?

Adekvatna sunčeva svjetlost je ključna. Solarni paneli neće raditi za krovove koji su jako zasjenjeni drvećem ili susjednim strukturama. Ostale prepreke uključuju nedovoljan krovni prostor, složen dizajn krova ili starost i nagib krova. Tipično, solarni paneli najbolje rade na krovovima okrenutim prema jugu sa nagibom između 15 i 40 stepeni. Međutim, krovovi okrenuti prema istoku i zapadu također rade. Vaš krov bi trebao biti mlađi od 10 godina ili, ako se radi o krovu od dugotrajnijeg materijala, poput crijepa ili škriljevca, onda to uključuje još najmanje 10 godina života. Također bi trebao biti u dobrom do odličnom stanju. Zašto? Jer ako morate zamijeniti krov iz bilo kojeg razloga osim osiguranja štete od oluje, skupo je deinstalirati, a zatim ponovo instalirati panele i okvire.

Da li su svi solarni paneli slični?

Iako paneli rade slično, ključna razlika je efikasnost: koliko sunčeve svjetlosti pretvaraju u energiju. Tipično, paneli visoke efikasnosti dolaze s višom cijenom, ali proizvode više električne energije tokom vijeka trajanja sistema. Ako imate manji krov, možete se odlučiti za efikasnije panele. Oni sa većim krovom takođe mogu izabrati visokoefikasne panele kako bi ih ukupno koristili manje.

Da li paneli rade u svim klimatskim uslovima?

Ne morate živjeti u sunčanoj Hercegovini da biste postali solarni. Naravno, paneli proizvode više energije u jasnim, sunčanim danima u proljeće, ljeto i jesen, ali čak i u najkraćim zimskim danima ili za vrijeme kišnih oluja, paneli će proizvesti nešto električne energije. Iako snijegom prekriveni paneli ne mogu proizvesti električnu energiju, snijeg se ne lijepi predugo za strme, glatke ploče.

Paneli bi trebali zadržati 80 do 90 posto svoje efikasnosti tokom 25 godina.

Da li solarni paneli zahtevaju mnogo održavanja?

Ne baš. Ne treba ih prati; kiša i snijeg će obaviti posao. Ako živite u suhom i prašnjavom području, povremeno profesionalno čišćenje može poboljšati performanse i za to postoje profesionalci koji će taj posao obaviti.

Da li se solarni paneli lako oštećuju?

Napravljeni su da izdrže vjetar, grad, snijeg i jaku kišu. Svaki vremenski događaj koji će polomiti panele vjerovatno će prvo oštetiti vaš krov.

Koje vrste garancija dolaze sa mojim sistemom?

Vaša instalacija treba da dolazi sa tri garancije: proizvod, performanse i rad.

Garancije za proizvode pokrivaju potencijalne kvarove na vašoj opremi.

Garancije za performanse jamče da se vaši paneli neće degradirati za više od određenog postotka godišnje i da će i dalje proizvoditi minimalni postotak svog početnog nazivnog kapaciteta za određeni broj godina. Obje ove garancije bi trebale biti od 25 do 30 godina. Garancija za rad pokriva rad instalatera, uključujući električne instalacije i oštećenja krova. Oni obično traju tri do 10 godina.

Za sve ostale informacije kontaktirajte nas.

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...