$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOSOLAR VIJESTINjemačka vlada dogovorila ubrzani razvoj obnovljivih izvora energije

Njemačka vlada dogovorila ubrzani razvoj obnovljivih izvora energije

Tri stranke vladine koalicije dogovorile su se kako ubrzati energetsku tranziciju i najavile opsežnu modernizaciju njemačkog energetskog sektora.

Prije svega žele ubrzati odobravanje izgradnje kapaciteta za pretvorbu energije vjetra i sunca u električnu energiju.

“Posebno smo se dogovorili o važnim mjerama za brži rad na energiji vjetra i izgradnji elektroenergetske mreže”, rekao je za dpa šef parlamentarne skupine Zelenih u Bundestagu.

“Pritom će se voditi računa o zaštiti živog svijeta”, dodala je Katarina Dröge.

Njemačka vlada postavila je vrlo ambiciozne ciljeve za širenje obnovljivih izvora energije. Očekuje se da će se proizvodnja energije vjetra udvostručiti s ovogodišnjih 58 gigavata na 115 gigavata do 2030. godine.

Međutim, planiranje, odobrenje i izgradnja vjetroturbina sada traje u prosjeku pet do sedam godina.

Naime, riječ je o primjeni novih pravila Europske unije koje je njemačka vlada usvojila već krajem januara.

“Provedba hitne uredbe EU-a ubrzat će modernizaciju njemačke energetske infrastrukture više nego ikad”, rekao je za dpa šef parlamentarne skupine liberala Lukas Köhler.

“Kako bismo što prije bili neovisni o uvozu fosilne energije, pojednostavljujemo postupke odobravanja i planiranja”, rekao je socijaldemokrat Matthias Miersch.

Liberal Keller naglasio je da su “ekstremno dugi postupci planiranja i odobravanja” dosljedno sprječavali izgradnju mreža, bez kojih je dodatne vjetroelektrane i fotonaponske sisteme često praktički nemoguće koristiti.

„Proširenje obnovljivih izvora energije apsolutni je prioritet za klimatski neutralnu opskrbu“, rekla je Katarina Drege.

Klimatska neutralnost kojoj Njemačka teži podrazumijeva prestanak ispuštanja svih plinova koji uzrokuju efekt staklenika ili njihovo skladištenje.

Zeleni se nadaju da će njemački parlament usvojiti nove mjere već ove sedmice te da će one stupiti na snagu sredinom marta.

Izvor: seebiz.eu

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...