$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOSolarna energija cvjeta u Federaciji BiH: Dosad priključena 731 elektrana

Solarna energija cvjeta u Federaciji BiH: Dosad priključena 731 elektrana

Statistički podaci govore da je na distributivnu mrežu Federacije BiH priključeno 731 solarnih elektrana.

“Zaključno sa danom 31.12.2021. godine je mrežu bilo priključeno 453 solarne elektrane. A trenutno je 731. Vidimo da je došlo do evidentnog porasta broja proizvedenih objekata u odnosu na 2021.godinu”, kazali su iz FERK-a.

Dodali su kako FERK u ovom trenutku ne raspolaže sa kompletnim podacima o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana u 2022. godini jer traženi podaci još uvijek pristižu.

FERK vodi registar izdatih dozvola za rad i prethodnih saglasnosti za Federaciju BiH (za izgradnju direktnog voda), kao i zbirni registar u elektronskoj formi.

Almir Mujaković, predsjednik Udruženja Green energy, kaže da je zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana u FBiH ogromna.

“Trenutno je to isplativo, iako je cijene električne energije od januara ove godine opala za nekih 20 posto. Međutim, i pored navedenog solarne elektrane su i dalje isplativa investicija. Očekivani povrat investicije je otprilike za 5 do 6 godina. Kada se uzme u obzir da je rok trajanja solarnih panela 25 godina, onda je sve ostalo jasno”, kazao je Mujaković.

 

Izvor: Raport/seebiz.eu

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...