$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOSOLAR VIJESTIŠta je OIE pojačivač i šta to znači za solarni sektor u...

Šta je OIE pojačivač i šta to znači za solarni sektor u EU?

Kao odgovor na trenutnu energetsku sigurnost i klimatske prijetnje, Evropska komisija je odobrila novu uredbu o vanrednim situacijama za ubrzanje obnovljivih izvora energije u Evropi.

Ova uredba ima za cilj da ubrza prelazak sa fosilnih goriva, podstičući prelazak na čistu, pristupačnu i pouzdanu energiju.

Nova Uredba je na snazi ​​u svih 27 država članica EU, a primjenjivat će se do 30. juna 2024.

U paketu OIE pojačivača/RES Booster poduzete su tri značajne akcije:

Vremenska ograničenja

RES Booster će ubrzati procedure izdavanja dozvola za obnovljive izvore energije, postavljajući nova vremenska ograničenja za projekte koji će biti odobreni. Procedure za izdavanje dozvola sada će biti ograničene na tri mjeseca za projekte koji se nalaze na krovovima, umjetnim strukturama ili integrirani u zgrade. Ovaj rok od tri mjeseca uključuje priključenje na mrežu. U nekim slučajevima, rok se može ograničiti na samo mjesec dana ako je projekt ispod 50 kW.

Vještačke strukture

Ova nova vremenska ograničenja primjenjivat će se na solarne projekte na umjetnim konstrukcijama, na primjer projekte koji će se nalaziti na parkiralištima, krovovima tvornica ili infrastrukturi javnog prijevoza. Iz tog razloga, neki projekti mogu biti u mogućnosti da se odreknu procjena uticaja na životnu sredinu pod pretpostavkom da su od preovlađujućeg javnog interesa.

Ponovno napajanje

RES Booster će podržati jačanje postojećih projekata obnovljivih izvora energije. To znači promijeniti nešto u vezi s postojećim projektom kako bi se poboljšala njegova efikasnost ili proizvodni kapacitet. Rok za prenamjenu postojećeg projekta biće šest mjeseci, uključujući priključenje na mrežu i, gdje je relevantno, procjenu uticaja na životnu sredinu.

“Naše osnovno očekivanje za 2023. je da će proizvodnja vjetra i solarne PV u Evropskoj uniji porasti za više od 80 TWh u odnosu na prošlu godinu, istiskujući oko 12 milijardi kubnih metara prirodnog plina. Dodatne radnje mogle bi rezultirati sa dodatnih 55 TWh proizvodnje iz vjetra i solarne PV (premještanje dodatnih 7,5 bcm). Ovo će zahtijevati skoro udvostručenje godišnjih dodataka vjetra i solarne PV 2023. godine u poređenju s našim osnovnim očekivanjima, što je ogroman poduhvat. To bi rezultiralo time da Evropska unija pusti u rad oko 60 GW novih solarnih PV, što bi gotovo utrostručilo prosječnu godišnju upotrebu bloka u posljednje tri godine.”, Međunarodna agencija za energiju/International Energy Agency. 

EU je 2022. godine instalirala rekordnih 41,4 GW solarnog kapaciteta, što znači skoro 50% rast tržišta od 2021.

Ovo je ogroman korak ka energetskoj sigurnosti, rješavanju klimatskih promjena i smanjenju računa za energiju.

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...