$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOI Dom naroda FBiH usvojio energetske zakone - evo šta oni donose...

I Dom naroda FBiH usvojio energetske zakone – evo šta oni donose građanima

Dom naroda Parlamenta FBiH je konačno usvojio set energetskih zakona u ovom entitetu koji je bio zadnji komad Evrope u kojem nisu bili zakonski uređeni principi prozjumera, odnosno mogućnosti za građansku energiju i da građani u isto vrijeme mogu biti i potrošači i proizvođači električne energije.

Usvojen je i Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnost, a prije toga je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u obrazloženju delegatima naveo je da je cilj ovog zakona unaprijeđenje strateškog planiranja u sektoru energije te unaprijeđenje pravnog okvira.

U osnovi je stvaranje konkurentnog unutrašnjeg tržišta koje će građanima i kompanijama omogućiti veće standarde usluge, te doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti.

Kada je riječ o usvajanju Zakona o električnoj energiji u FBiH ministar je naveo da se ovim zakonom uređuju elektroenergetska politika i planiranje, kao i elektroenergetska djelatnost i dozvola za obavljanje, te reguliranje ove djelatnosti.

Zakonom se, između ostalog, uređuju izgradnja elektrana, kao i proizvodnja i distribucija električne energije, te opskrba i trgovina električnom energijom.

Osim ovih, usvojen je i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije koji uvodi princip prozjumera, energetskih građanskih zajednica i novi način sistema podsticaja u ovoj oblasti.

Odlukama se definira da se podzakonski akti vezani za ova tri zakona donesu u narednih 6 mjeseci i godinu dana, a za iste će biti odgovorni Vlada FBiH, resorno ministarstvo, OIEiEK i FERK.

Međutim, kako saznaje naš portal, zbog različitih tekstova u jednom dijelu, nadležne komisije oba doma Parlamenta FBiH moraće izvršiti usaglašavanje tekstova, nakon čega će i zvanični tekstovi zakona stupiti na snagu.

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...