$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFONovi Zakon o električnoj energiji u FBiH važan je za razvoj 'građanske...

Novi Zakon o električnoj energiji u FBiH važan je za razvoj ‘građanske energije’

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je prije nekoliko dana Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH kao jedan od tri energetska zakona u setu kojima se uvode novi standardi i koji je važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u obrazloženju delegatima su naveli da se tim zakonom uređuje elektroenergetska politika i planiranje, kao i elektroenergetska djelatnost i dozvola za obavljanje, te regulisanje ove djelatnosti.

Zakonom se, između ostalog, uređuju izgradnja elektrana, podstiče ‘građanska energija’, kao i proizvodnja i distribucija električne energije, te opskrba i trgovina električnom energijom.

Navedeno je da je važeći Zakon o električnoj energiji u FBiH iz 2013. dao značajan doprinos razvoju sektora električne energije, te da se nakon njegovog donošenja BiH kao članica Energetske zajednice obvezala provesti više propisa iz pravnog okvira EU i nastaviti proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...