$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOKoliki je vijek trajanja solarne elektrane i kako se isplati?

Koliki je vijek trajanja solarne elektrane i kako se isplati?

Koliko može ‘trajati’ jedna solarna elektrana i koliki je period povrata investicije, najčešća su pitanja zainteresiranih za ugradnju vlastitih solarnih elektrana danas.

Sastavni dijelovi solarnih elektrana imaju rok garancije i do 25 godina, ali ovo ne znači da elektrana protekom navedenog razdoblja prestaje raditi i proizvoditi električnu energiju. Nakon garantiranih 25 godina, ona će i dalje proizvoditi električnu energiju, u nešto manjem kapacitetu dok njezin rok trajanja može biti i preko 30 godina.

Povrat investicije za prosječnu porodičnu kuću u našoj zemlji se očekuje u periodu 7 do 9 godina, nakon čega elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit. Ako imamo na umu procijenjena povećanja cijena električne energije u našoj zemlji, onda će ovaj period povrata investicije biti i kraći. Sva energija koju proizvede nakon što sama sebe otplati za vlasnika je ‘besplatna’, a ujedno i čista te ekološki prihvatljiva. Višak proizvedene energije, vlasnik elektrane predaje u energetski sistem. Procjenjuje se da bi na taj način, tokom ‘životnog vijeka’ prosječna solarna elektrana svome vlasniku uštedjela oko 25 do 30 hiljada KM.

Ekološke prednosti solarne energije u odnosu na klasična fosilna goriva dobro su poznata svima, međutim, često se pojavljuje pitanje vijeka trajanja solarne elektrane odnosno njenog odlaganja i reciklaže. Evropska unija donijela je set pravila koja osiguravaju da se solarne panele kojima je prošao vijek trajanja zbrine u składu s ekološkim normama, a ovakva praksa će biti i sastavni dio regulative i zemalja aspiranata za članstvo u EU, u koje spada i BiH.

Osim što ovakva pravila štite okoliš i prirodu od ilegalnog odlaganja otpadnog materijala, omogućuju i da se vrijedne sirovine koje se nalaze u odbačenim panelima recikliraju te iskoriste za izgradnju novih panela.

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...