$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOPokrenuto veliko istraživanje: Koliko su građani zainteresirani za ulaganja u solarne elektrane

Pokrenuto veliko istraživanje: Koliko su građani zainteresirani za ulaganja u solarne elektrane

Rezultate ove ankete Operator za OIEiEK će koristiti za određivanje što pravednijeg postotka jednokratnog sufinansiranja

 

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) pokrenuo je istraživanje o zainteresiranosti građana Federacije Bosne i Hercegovine za potencijalna ulaganja u izgradnju solarnih elektrana – prosumeri, koje će provoditi elektronskim anketnim upitnikom u periodu od 4. septembra do 31. decembra ove godine.

“Kako smo već ranije informisali javnost prijedlog novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji BiH uvodi novu kategoriju učesnika na tržištu električne energije – prosumer (proizvođač-potrošač električne energije iz OIE). Po stupanju na snagu novog Zakona, Operator za OIEiEK preuzima obaveze da u roku od šest mjeseci provede postupak izrade podzakonskih akata, među kojima su i Program informisanja javnosti o procedurama koje se provode u postupku ishodovanja dozvola i dobijanja statusa prosumera i Program o sufinansiranju prosumera iz kategorije domaćinstava”, saopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

Ovo anketno ispitivanje građana Federacije BiH ima za cilj prikupiti podatke o interesu za ulaganje u izgradnju, odnosno stavovima građana o jednokratnoj finansijskoj podršci za izgradnju solarnih elektrana – prosumeri, kao i preprekama za to ulaganje.

Anketni upitnik je anoniman, što znači da Operator za OIEiEK neće obrađivati lične podatke ispitanika. Rezultate ove ankete Operator za OIEiEK će koristiti za određivanje što pravednijeg postotka jednokratnog sufinansiranja izgradnje prosumerskih postrojenja iz kategorije domaćinstva, kao i program informisanja javnosti.

“Mišljenje građana Federacije BiH nam je od ključne važnosti, posebno iz razloga što su upravo građani Federacije BiH ključni učesnici u sistemu podsticanja proizvodnje električne energije iz OIE. Smatramo da ćemo uključivanjem građana Federacije BiH u ovo istraživanje doprinijeti što pravednijem donošenju podzakonskih propisa koji se odnose na jednokratno sufinansiranje izgradnje prosumerskih postrojenja, a time biti i na korak bliže dekarbonizaciji i demokratizaciji energetskog sektora u Federaciji BiH/BiH. Stoga, molimo građane Federacije BiH da budu dio ovog istraživanja, popunjavanjem anketnog upitnika“, ističu iz Operatora za OIEiEK.

Anketni upitnik dostupan je na internet stranici Operatora za OIEiEK na poveznici: Anketni upitnik: Istraživanje o zainteresiranosti građana Federacije Bosne i Hercegovine za potencijalna ulaganja u izgradnju solarnih elektrana – prosumeri.

 

Sve za solar/FENA

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...