$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR BLOGNjemačka s rekordnim uvozom struje nakon gašenja nuklearki

Njemačka s rekordnim uvozom struje nakon gašenja nuklearki

BERLIN – Njemački uvoz električne energije znatno je porastao nakon zatvaranja nuklearnih elektrana i sada je veći od izvoza, pokazali su podaci zavoda za statistiku. Njemačka je u drugom kvartalu uvezla 7,1 milijardu kilovatsati (kWh) struje više nego što je izvezla, izvijestio je Destatis.

Neto uvoz gotovo se potpuno poklapa s proizvodnjom u tri nuklearna reaktora u istom lanjskom tromjesečju i dosegnuo je najvišu razinu otkada je statistički ured počeo objavljivati izvješća za ujedinjenu Njemačku 1991. godine.

Do zatvaranja posljednje tri nuklearne elektrane Njemačka je bila neto izvoznik električne energije. U prvoj polovini godine izvoz je još bio veći od izvoza, za dvije milijarde kilovatsati, dosegnuvši 32,6 milijardi kilovatsati.

Najviše struje uvezeno je u prvih šest mjeseci iz Nizozemske i Francuske koje su značajno povećale proizvodnju nuklearne energije.

Domaća proizvodnja struje smanjena je u razdoblju od januara do jula za 11,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je nadoknađeno znatno pojačanim uvozom, za 30,8 posto. Zbog visokih cijena i posustalog gospodarstva količina struje dostupne u mreži smanjila se za 6,9 posto.

Otprilike polovina struje proizvedena je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iz obnovljivih izvora, a daleko najvažniji izvor bio je vjetar s udjelom od 28,6 posto. U skupini fosilnih goriva prvo mjesto zauzeo je ugljen s udjelom u proizvodnji od 27,1 posto. Slijedi plin s 13,9 posto.

 

seebiz.eu

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...