$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOEvo koliko možete uštediti na struji ulaganjem u kućne solarne elektrane

Evo koliko možete uštediti na struji ulaganjem u kućne solarne elektrane

Kako temperature padaju i približava se zima, održavanje topline vašeg doma može dovesti do znatnog povećanja vaših računa za grijanje. Ipak, uz nekoliko strateških promjena i ulaganja, možete značajno smanjiti troškove i učiniti svoj dom energetski učinkovitijim

Planiranje održavanja sustava grijanja

Redovito održavanje vašeg sustava grijanja može značajno utjecati na vašu potrošnju energije i ukupnu udobnost. Prva stavka je svakako povećanje učinkovitosti jer servisiranje vaše peći, bojlera ili ventilacijskih otvora osigurava njihov maksimalnu efikasnost. Kada je vaš sustav grijanja dobro održavan, potrebno mu je manje energije za proizvodnju iste količine topline, što rezultira uštedom troškova.

Također, pravilno održavanje može produžiti životni vijek vaše opreme za grijanje, smanjujući potrebu za skupim zamjenama. Rutinske provjere održavanja mogu identificirati i riješiti potencijalne sigurnosne probleme, kao što je curenje ugljičnog monoksida, osiguravajući dobrobit vaše obitelji. Ne zaboravite redovito provjeravati i mijenjati svoj HVAC filtar. Čisti filtar omogućuje bolji protok zraka, smanjujući radno opterećenje vašeg sustava grijanja i dodatno poboljšavajući učinkovitost.

Uložite u izolaciju

Baš kao što oblačite topli zimski kaput kako biste se osjećali ugodno po hladnom vremenu, vaš dom također treba izolaciju da zadrži toplinu. Pravilna izolacija sprječava prijenos topline kroz zidove, podove i stropove. Održava vaš dom toplim zimi i hladnim ljeti, smanjujući potrebu za pretjeranim grijanjem ili hlađenjem.

Efikasno izolirani domovi zahtijevaju manje energije za održavanje ugodne temperature, što automatski dovodi do nižih računa za energiju. Iako izolacija može zahtijevati početno ulaganje, s vremenom se isplati kroz smanjene troškove energije i povećanje vrijednosti nekretnine.

Instalirajte pametni termostat

Pametni termostat može imati veliku ulogu kada je riječ o energetskoj učinkovitosti i uštedi troškova. Naime, pametni termostati mogu naučiti vaše preferencije i prilagoditi temperaturu na temelju vašeg dnevnog rasporeda. Oni mogu osigurati da je vaš dom ugodne temperature dok se nalazite u njemu i mogu smanjiti grijanje kada ste odsutni, što dovodi do značajnih ušteda.

Uz današnje moderne tehnologije možete upravljati svojim termostatom daljinski putem aplikacije za pametni telefon, što vam omogućuje podešavanje čak i kada niste kod kuće. Mnogi pametni termostati pružaju detaljan uvid u vašu potrošnju grijanja, pomažući vam da prepoznate prilike za daljnje uštede.

Zamijenite stari sustav grijanja

Ako je vaša peć ili kotao star više od desetljeća, možda je vrijeme da razmislite o nadogradnji. Noviji sustavi grijanja dizajnirani su da budu energetski učinkovitiji, što znači da koriste manje energije za proizvodnju iste količine topline, što u konačnici smanjuje vaše račune za grijanje.

Moderni sustavi grijanja često dolaze s naprednim značajkama kao što su zoniranje, ventilatori s promjenjivom brzinom i programabilne postavke, što vam daje bolju kontrolu nad klimom u vašem domu. Također, noviji sustavi obično zahtijevaju manje održavanja, što vam s vremenom štedi novac na popravcima.

Dobro iskoristite svoje zavjese

Vaše zavjese ne moraju biti samo efektna dekoracija, već mogu igrati značajnu ulogu u regulaciji temperature vašeg doma i uštedi na troškovima grijanja! Iskoristite sunce i razmaknite zavjese na prozorima okrenutim prema jugu tijekom dana kako biste omogućili prirodnoj sunčevoj svjetlosti da grije vaš dom.

Sunčeva svjetlost je besplatna i može pružiti znatnu količinu topline. A noću zatvorite zavjese ili rolete kako biste zarobili toplinu unutar prostorije. To pomaže zadržati toplinu stvorenu tijekom dana i smanjuje potrebu za dodatnim grijanjem. A upravo nam je Sunce idealna opcija kod uštede i energetske učinkovitosti te je opcija kućne solarne elektrane nešto čime se okreće sve veći broj građana.

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...