$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOOd proljeća veći broj punionica širom EU i šansa za solarne parking...

Od proljeća veći broj punionica širom EU i šansa za solarne parking nadstrešice

Evropska regulativa za infrastrukturu alternativnih goriva (AFIR) službeno je prihvaćena kao zakon Evropske unije. Ovo znači da već od proljeća 2024. možemo očekivati značajna povećanja infrastrukture punionica širom zemalja EU.
Ova regulativa EU postavlja nacionalno obavezujuće ciljeve kojima se propisuje koliko koja članica Evropske unije mora postaviti punionica struje i punionica ostalih alternativnih goriva za laka i teška vozila.
Dio ovih ciljeva se postavlja prema broju električnih i plug-in hibridnih vozila, a dio ciljeva obavezuje zemlje članice da postavljaju punionice na strateškim koridorima.
Prvi dio regulative AFIR obvezuje zemlje članice EU da postave punionice u ekvivalentu snage 1,3 kW za svako registrirano potpuno električno vozilo te 0,8 kW snage za svako plug-in hibridno vozilo. Krajem svake godine, počevši od sljedeće godine, ovaj uslov mora biti ispunjen prema rastu broja registriranih električnih i plug-in hibridnih vozila.
Povećanje broja punjača širom EU proširiće i broj solarnih parking nadstrešica, jer će u tom slučaju punjenja električnih vozila biti realizirana zdravom energijom iz solarnih panela.
Više detalja o planovima i izgradnji infrastrukture i razvoju elektromobilnosti kod nas i regiji saznajte na EV WEEK 2024, koji će se održati u Sarajevu, februar, 26-27. Za prijavu posjetite www.ev-week.ba.
Sve za solar

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...