$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR INFOEU: Porast OIE zahtjeva veću saradnju zarad bolje fleksibilnosti energetskog sistema

EU: Porast OIE zahtjeva veću saradnju zarad bolje fleksibilnosti energetskog sistema

Povećanje fleksibilnosti u sistemu električne energije Evropske unije postaće potreba kako budu rasli i kapaciteti obnovljive energije u narednim godinama.

Novi zajednički izvještaj Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER) i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), ukazuje na to da bi članice Evropske unije mogle da iskoriste sinergiju saradnje za oslobođenje fleksibilnosti i poboljšanje energetske bezbijednosti, istovremeno doprinoseći dugoročnoj klimatskoj neutralnosti, navodi se na sajtu EEA.

To bi, kao ključno, uključivalo bolje prekogranično planiranje i predviđanje, poboljšanu upotrebu interkonektora, kao i finansijske podsticaje i pouzdane informacije za potrošače električne energije kako bi prilagodili potražnju kada je to potrebno. Poboljšana elektroenergetska interkonekcija leži u osnovi, a ono što je potrebno jeste da se izgradi više mreža preko granica i da se bolje iskoristi postojeći kapacitet mreža.

Kako bi se održao korak sa rastom OIE iz varijabilnih izvora, kao što su solar i vjetar, potrebno je da se fleksibilnost udvostruči, s obzirom na cilj Evropske unije za obnovljive izvore za 2030. godinu od 42,5 odsto. Interkonektori omogućavaju efikasan protok električne energije preko granica tamo gde je najpotrebnija.

Da bi podstakle zajedničke politike preko granica, države članice bi mogle da uvedu regionalnu saradnju na fleksibilnosti u svoje nacionalne energetske i klimatske planove (NECP) i uključe detaljne energetske podatke u svoje projekcije emisije gasova staklene bašte.

Kako se navodi na sajtu, fleksibilnost je sposobnost elektroenergetskog sistema da se prilagodi promjenljivoj proizvodnji i potrošnji energije. Fleksibilnost se može obezbijediti u različitim vremenskim okvirima, kao što su dani, nedelje ili godišnja doba i različitim tehnologijama. Trenutno, gasna postrojenja vršne proizvodnje pružaju veliki dio fleksibilnosti, ali sa tranzicijom čiste energije, potrebne su druge vrste resursa fleksibilnosti i sa strane potražnje i ponude. Suočavanje sa izazovom fleksibilnosti olakšava primjenu obnovljivih izvora energije i donosi koristi evropskim državama članicama i potrošačima.

Svezasolar/Energetski portal

 

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...