$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR BLOGJesmo li korak bliže solarnim elektranama u svemiru?

Jesmo li korak bliže solarnim elektranama u svemiru?

Solarni paneli postavljeni na satelitima, pokazali su da prikupljanje sunčevih zraka i njihovo pretvaranje u energiju za potrebu rada satelita jeste moguće, ipak pitanje koje je ostalo jeste da li bi tako dobijena energija mogla da se preusmjeri na Zemlju i da li u svemir mogu da se pošalju paneli većih površina?

Naučnici sa Univerziteta Svonsi, uspjeli su da razviju nove solarne ćelije od hemijskog jedinjenja kadmijum telurida. Ovako proizvedeni paneli pokrivaju veću površinu, lakši su i imaju značajno veću snagu od postojeće tehnologije. Takođe, nisu skupi za proizvodnju.

Iako je prvobitna ideja bila da ova misija traje godinu dana, šest godina kasnije i dalje traje, što ukazuje na to da su paneli izdrživi na zračenje i teške uslove svemira.

Tokom šest godina i 30.000 orbita, prikupljeni podaci pokazali su da nije došlo do raslojavanja ćelija ili njihovog propadanja. Ono do čega ipak jeste došlo je smanjenje snage ćelija kroz vrijeme. Međutim, naučnici vjeruju da je ovo samo početak i da će daljim istraživanjima ove performanse biti unaprijeđene.

Neka druga istraživanja pronašla su način na koji mogu dobijenu energiju iz svemira da pošalju na Zemlju. Naime, energija sunca se preko solarnih panela  u svemiru pretvara u mikrotalase visoke frekvencije, koji se zatim šalju na Zemlju i dobija energija.

Kriza izazvana klimatskim promjenama zahtjeva iznalaženje različitih načina za dobijanje energije iz obnovljivih izvora. Vrlo je značajno raditi na razvoju ovako dobijene solarne energije, imajući u vidu da je sunčeva energija u svemiru mnogo veća nego na površini planete. Uz to, kao još jednu prednost svemira treba dodati nepostojanje oblaka koji mogu da remete dopiranje sunčevih zraka do solarnih panela.

Svezasolar/energetski portal

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...