$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR BLOGKako će Danska postići neto nulte emisije do 2050.

Kako će Danska postići neto nulte emisije do 2050.

Danska se pozicionirala kao jedan od lidera u oblasti čiste energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, usmjeravajući svoj energetski sistem ka neto nultim emisijama do 2050. godine. Zemlja je napravila značajan napredak u korišćenju obnovljivih izvora energije, a posebno se ističe u sektorima vjetra i bioenergije. U 2022. godini, Danska je ostvarila impresivan udio električne energije iz vjetra, sa 54 odsto, dok skoro 40 odsto potrošnje gasa dolazi od biometana.

Takođe je vrlo značajno to što više od dvije trećine obnovljive energije Danske dolazi iz bioenergije, koja je uskladištena u organskom materijalu ili biomasi, navodi Ministarstvo inostranih poslova Danske.

U cilju smanjenja GHG emisija za 70 odsto do 2030. godine, Danska intenzivno radi na poboljšanju energetske efikasnosti, posebno u sektorima transporta i građevinarstva. Vlada teži završetku zelene poreske reforme, razvijajući strategiju dekarbonizacije saobraćaja i unapređujući energetsku efikasnost kroz digitalizaciju i razvoj pametnih gradova i zgrada, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Danska vlada je, suočena sa izazovima klimatskih promjena, predložila ambicioznije ciljeve, gdje planira da postigne smanjenje emisija od 110 odsto do 2050. godine. Zemlja ima ambiciozne planove u primjeni obnovljive energije, naročito u sektoru grijanja, sa ciljem potpune zamjene fosilnih goriva biometanom do 2030. godine. Planovi takođe uključuju značajno povećanje kapaciteta vjetra na moru i solarne energije na kopnu. Ukupno, Danska je na kraju juna 2023. godine imala preko 3.000 megavata kapaciteta povezanih na mrežu.

Kao primjer posvećenosti obnovljivim izvorima energije, Danska je 2021. godine otvorila najveći vjetropark u Skandinaviji, „Kriegers Flak“ u Baltičkom moru. Vjetroelektrana pokriva godišnju potrošnju energije oko 600.000 domaćinstava i očekuje se da će povećati godišnju dansku proizvodnju električne energije iz vjetroturbina za približno 16 odsto.

Danska je snažno angažovana na integraciji sa regionalnim tržištima energije, posebno u regionu Sjevernog mora. Takođe, fokusira se na niske emisije vodonika, e-goriva i razvoj tehnologija za hvatanje i skladištenje ugljenika (CCUS). U rekordnom roku od tri godine, Danska je postavila pravni okvir za CCUS, realizovala prvi tender i dodijelila prvu dozvolu za skladištenje CO2, objašnjava IEA.

Danska je nekada bila lider u nuklearnim istraživanjima i razmatrala izgradnju nuklearnih elektrana dok danski parlament 1985. godine nije donio odluku da se nuklearne elektrane neće graditi, i trenutno ne postoje inicijative za promjenu ovog stava.

Proizvodnja električne energije u Danskoj je opala za preko 30 odsto između 2006. i 2020. godine, usljed postepenog ukidanja uglja  i fokusa na energetsku efikasnost. Domaća proizvodnja je djelimično zamijenjena povećanim uvozom električne energije, uglavnom iz Norveške i Švedske, navodi WNA.

Trenutni cilj je da obnovljivi izvori energije zadovolje 100 odsto električne energije i 55 odsto ukupne potrošnje energije u zemlji do 2030. godine.

 

Svezasolar/Energetski portal

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...