$0.00

No products in the cart.

HomeSOLAR BLOGAzija sve bogatija plutajućim solarnim elektranama

Azija sve bogatija plutajućim solarnim elektranama

Indonezija je nedavno dobila prvi prototip morske plutajuće solarne elektrane, piše Offshore Energy.

Projekat pod nazovom Solar2Wave predstavlja prekretnicu u razvoju solarne energije u Indoneziji kojim su uspešno savladane dosadašnje prepreke poput nekontrolisanih talasa, vremenskih prilika, zahtevnog održavanja i nepredvidivh operativnih troškova. Upravo zbog toga su dosadašnji projekti ovog tipa bili ograničeni na jezera i rezervoare.

Prototip, ukupne snage 25 KW, sastoji se od šest monokristalnih i polikristalnih solarnih panela sa kombinovanim kapacitetom od 600 W i baterije za skladištenje energije.

Mohamed Ašari sa Tehnološkog instituta Sepuluh Nopember rekao je da je potrebno maksimizirati polje primene plutajućih solarnih elektrana i proširiti in na more kako bi se zemlja ubuduće što manje oslanjala na energiju dobijenu iz fosilnih goriva.

Nacionalna agencija za istraživanje i inovacije Indonezije prepoznala je plutajuće solarne panele kao veliku šansu za dekarbonizaciju zemlje. Mirna pomorska terirotija, koja se prostire na čak 708.000 kvadratnih kilometa, idealna je za ekspanziju plutajućih solarnih elektrana u Indoneziji, piše Business Indonesia.

I druge azijske zemlje vide šansu u plutajućim solarnim elektranama               

Neke od najvećih plutajućih solarnih elektrana nalaze se u Azijskim zemljama koje na ovaj način spajaju svoja dva prirodna dobra – puno sunca i mnogo vodnih površina, i koriste ih za proizvodnju struje.

Tajlandska uprava za proizvodnju električne energije (EGAT) postavila je 2021. godine solarne panele na površinu vode EGAT brana. Ova masivna instalacija, koja se prostire na 720.000 kvadratnih metara, omogućila je zemlji da po prvi put koristi hibridnu tehnologiju za proizvodnju električne energije tako što danju zeleni kilovati pristižu iz solarnih panela, dok noću za proizvodnju struje koriste hidroelektranu.

Projekti plutajućih solarnih elektrana postaju sve populatniji i u Indiji koja će do kraja 2024. godine dobiti preko 1.000 MW novih projekata plutajućih solarnih elektrana. Cilj zemlje je da do kraja 2030. godine dostigne 500 GW obnovljivih izvora energije, piše Fortune India.

A najveća plutajuća solarna farma na svetu nalazi se u Kini. Sa instalisanom snagom od 320 MW i 8 MWh skladišnog kapaciteta, ova elektrana godišnje proizvede 550 miliona KWh električne energije.

Sve za solar/Energetski portal

PRATITE NAS I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno objavljeno

PROIZVODI

Toplotna pumpa AIROSD – zrak-voda

Toplotne pume, zrak-voda su jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina za zagrijavanje, hlađenje i osiguravanje tople vode u domaćinstvima, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i...